Istoria

“Nostalgia salamurilor” iată conceptul care a luat locul arhicunoscutelor denumiri „Окорок Тамбовский”, „Балык”, „Краковсковская”, „Московская”, „Сервелат”. Odată cu dispariţia Uniunii Sovietice, au dispărut şi salamurile ieftine din carne de calitate. Au dispărut, dar nu definitiv, pentru că istoria îndelungată a combinatului nostru de carne ne obligă să respectăm tradiţiile de calitate ale brandului, cultivate mai mult de jumătate de secol.

Noi am păstrat şi am revitalizat procesul de producere „anume acelor” salamuri, după „anume acele” rețete şi iar vă oferim produse STAS, testate în timp, pe care le-aţi îndrăgit atât de mult şi le căutaţi pe rafturile magazinelor de mai multe decenii. Doar că acum, pentru a cumpăra „Servelat” sau salam „De Moskova”, nu trebuie să plecaţi în alte oraşe sau să ocupaţi rîndul de dimineaţă.

Dar iată cum a fost…

Conceperea şi dezvoltarea

Totul a început în îndepărtatul an 1944, în „capitala nordică” a Moldovei. La data de 24 mai a aceluiași an, pe teritoriul unde de cîteva veacuri exista un abator şi un ocol pentru vite, şi-a început activitatea Combinatul de carne din Bălţi. În scurt timp au fost organizate o mică secţie de păsări şi alta de salamuri, care produceau doar cîteva feluri de mezeluri.

După restaurarea postbelică a gospodăriilor a urmat epoca construcţiei de noi întreprinderi şi reutilare tehnică a industriei prelucrătoare de carne. Astfel în 1958 prin ordinul Comisarilor Poporului RSSM a început construcţia unui combinat de carne modern conform unui proiect-model elaborat de Institutul de stat pentru proiectarea întreprinderilor industriei cărnii „Gipromyaso” al Ministerului Indust riei Cărnii şi Produselor Lactate al URSS:

  • În anul 1960 au intrat în funcţiune: camera frigorifică cu capacitatea de păstrare de 3000 t; camera pentru păstrarea cărnii şi a grăsimii cu capacitatea de 50 t de carne pe schimb; secţia de salamuri cu capacitatea de 5 t pe schimb;
  • În perioada anilor 1962-1964 au fost construite: abatorul pentru păsări cu capacitatea de 10 t pe schimb; secţia de melanj cu capacitatea de 8 t pe schimb şi secţia pentru producţie îngheţată cu capacitatea de 3 t în schimb;
  • În anul 1967 a fost reconstruită camera pentru păstrarea cărnii şi grăsimii cu mărirea capacităţii pînă la 75 t pe schimb;
  • În anul 1969 a fost dată în exploatare secţia pentru conservare cu capacitatea de 14,5 tub şi 14 t de semifabricate din carne.

Întreprinderea era utilată cu cea mai modernă tehnică pentru acele timpuri. Cei mai buni oameni şi tinerii specialişti sperau să lucreze la combinatul de carne din Bălţi.

Salam din carne ieftin şi de calitate

Prin ce se deosebeşte acel salam lăudat la prețul de 2, 20? – Se miră acum tineretul, care nu a prins timpurile sovietice. Nimic deosebit, un fleac – pur şi simplu salamul era făcut din carne!

Chiar şi cele mai populare şi accesibile salamuri fierte „Liubiteliskaia” şi „Doktorskaia” erau fabricate din carne de cea mai înaltă calitate. Asortimentul nostru de salamuri corespundea cerinţelor drastice ale Standardelor de Stat, care reprezentau unicile standarde obligatorii pentru produsele din carne în URSS.

Pentru a fi mai expliciţi, la 100 kg de salam fiert „Liubiteliskaia”, de calitate superioară, erau prevăzute 35 kg de carne de vită de calitate superioară, 40 kg de carne de porc de calitate superioară, slănină intercostală – 25 kg; iar pentru 100 kg de salam „Doktorskaia” se utilizau 25 kg de carne de vită de calitate superioară, 70 kg de carne de porc semigrasă, 3 kg de ouă şi 2 kg de lapte de vacă.

Salamurile cu o astfel de consistenţă erau unice ca valoare nutritivă şi calitativă! Salamurile sovietice produse după standardele STAS – Doktorskaia, Liubiteliskaia, Krakovskaia, Moskovskaia şi, desigur, Servelat – sunt populare pînă în prezent.

Produsele întreprinderii noastre erau suprasolicitate. Ele dispăreau momentan din magazine. Dar nu toate produsele nimereau în magazinele oraşului nostru. Tot felul de salamuri fiert-afumate, șuncă şi alte delicatese erau preconizate exclusiv pentru livrări speciale spre Moscova. Doar cea mai mică parte din delicatese nimereau şi pe mesele Comitetului Executiv Orăşenesc.

Livrări speciale – raţia de Kremlin

Salamurile fiert-afumate, carbonatul, baconul şi alte delicatese din carne erau preconizate în exclusivitate pentru livrări speciale spre Moscova. În 1972, Combinatul de Carne din Bălţi, deja furniza la comanda Moscovei cîte 500 de tone de mezeluri de calitate superioară pe lună.

De exemplu, Servelatul fiert-afumat era produs, în special, pentru mesele de elită ale Comitetului Central al PCUS. Cum ar spune acum: consumatorii noştri erau membrii Biroului Politic al Comitetului Central şi familiile lor.

În „raţia de Kremlin” intrau produse alese, care se fabricau în secţii speciale. Astfel de produse ajungeau mai întîi la o bază specială a celui de al 9-lea şef KGB şi erau supuse degustaţiei şi unei investigări medicale.

În perioada de stagnare brejnevistă, la petrecerile grandioase din Palatulul Kremlinului şi congresele din Sala Sf. Gheorghe, mesele erau pline cu delicatese. În meniul pentru cei aleşi intra: caviar, şalău umplut, crabi, somon, sturion în sos, răcituri din sturion, păstrav în vin alb, asorti din păsări şi animale sălbatice, frigărui de cerb, salată de varză, murături, cafea, prăjituri, fructe. Dar foarte mulţi conducători de partid cu simplitate de proletar preferau Servelat preparat după STAS.

Sistemul de distribuire a produselor cu deficit, inclusiv şi a celor din carne lucra cu precizie. Salamurile noastre erau distribuite prin stațiuni de odihnă speciale, pe fumoasele mese ale Comitetului Central şi minunatele “mese pentru comenzi” în “Gastronom”, unde erau repartizate prin meniuri speciale secretarilor Comitetelor raionale şi altor funcţionari înalţi de partid. De raţii speciale de diferite categorii, în Moscova, se bucurau peste 40 de mii de oameni care constituiau elita societăţii. Desigur în elita societăţii, care avea acces la produse alimentare speciale, intrau şi artişti ai poporului, oameni de ştiinţă cu merite, militari şi pensionari.

Astăzi, în timpul nostru, continuăm să producem delicatese din carne, cum ar fi mezeluri fiert-afumate, „Doctorskaea” și multe altele, conform acelorași rețete care sunt acum disponibile pentru toți clienții noștri în toate magazinele.